İki Zamanlı Motorlar

İKİ ZAMANLI MOTORLAR

İki zamanlı motorlarin ismi; emme sıkıştırma, patlama ve egzos işlemlerini tamamlamak için iki strok’ un (bir krank turu) yeterli olmasından kaynaklıdır. Strok: pistonun ileriye veya geriye tam olarak yaptigi harekete denir. Bir strokta krank mili yarim tür döner.

İki zamanlı motorların avantajı, dört zamanlı motorlara göre çok daha fazla güç üretmesidir. Bu sebeple yüksek güç/ agirlik oranı gerektiren yerlerde (kros motosiklet gibi) kullanilir. Yol motorlarında; gürültülü olmaları, emisyon oranlarının yüksek ve verimlerinin düşük olması sebebiyle sık tercih edilmemektedir.

Diğer taraftan hareketli parcalarinin az olması, tasarım, üretim ve bakimlarinin basit ve ucuz olmasından dolayı, küçük hacimli moped, scooter gibi motosikletlerde, ucuz ulaşım aracı amacıyla halen kullanılmaktadır.

Prensipte iki zamanlı motor ile dört zamanlı motor arasında iki temel fark vardır. Birincisi ve en önemli fark, egzantrik zinciri ve subapların olmamasıdır. Hava yakıt karışımı, silindir içerisine silindir dış yuzeyi tarafindan açılıp kapatılan delik içerisinden doğrudan emilir. Diğer fark ise, yağlama şeklidir. Krank yataklarının olduğu bölge hava yakıt karışımının geçiş yoludur. Piston eteklerini ve krank yataklarını depolanmış yağ ile yağlamak mümkün değildir.

İKİ ZAMANLI MOTORLARDA YAĞLAMA

İki zamanlı motorlarda yağlama yağın yakıt icerisine karıştırılması ile yapılır. Eski motosikletlerde yakıt depo içerisindeyken yağ ile karıştırılır, yeni modellerde yakıta karbüratörden çıkarken yağ enjekte edilir. Her iki sistemde de çok miktarda yağ yakılır. Bu sebeple emisyon oranları oldukça yüksektir.

PİSTON PORTU